Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Εκδρομή "όνειρο"


           Βέροια – Έδεσσα - Νάουσα – Βεργίνα
                 
Ήμασταν όλοι μια μεγάλη παρέα και ίσως απολαύσαμε μια εκδρομή - "όνειρο" που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών.
Το πρωί του Σαββάτου 15/10/2011 αφήσαμε την τσιμεντούπολη της Αθήνας για μία διήμερη εκδρομή. Το ταξίδι μας ξεκίνησε με ευχάριστη διάθεση. Πέρα από την ομορφιά του ταξιδιού, την ομορφιά της φύσης, άλλο ένα στοιχείο που έκανε την εμπειρία αυτή τόσο καλή, είναι η ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ μας στο γκρουπ. Όλοι άνετοι, φιλικοί, με ιδιαίτερα ομαδικό πνεύμα και πάντα με στιγμές γέλιου.
Βέροια. Το ταξίδι μας εύκολη υπόθεση. Αφού συγκεντρωθήκαμε όλοι ξεκινήσαμε για τη Βέροια. Η Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Φθάσαμε γύρω στις 2μμ μετά από τις απαραίτητες στάσεις στο δρόμο. Επισκεφθήκαμε την πόλη, θαυμάσαμε το τοπίο, δοκιμάσαμε το περίφημο ρεβανί της, το σήμα κατατεθέν της πόλης. 
Άλλα αξιοθέατα: Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου: Ιστορικό μνημείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και πηγή θρησκευτικού τουρισμού για την πόλη. Κάθε εποχή του χρόνου άνθρωποι από όλον τον κόσμο φτάνουν στη Βέροια για να δουν από κοντά τα χνάρια της περιοδείας του Απόστολου. Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε στην πόλη της Βέροιας τον 1ο αιώνα μ.Χ. και συνέχισε το ταξίδι του ευχαριστημένος από την θερμή υποδοχή των κατοίκων της και την προσήλωσή τους στο λόγο του. Στο εν λόγω μνημείο, διεξάγεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο εορταστική εκδήλωση, υπό τον τίτλο "Παύλεια". Είναι η μοναδική ακριβής θέση που γνωρίζουμε ότι μίλησε. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τρία μαρμάρινα σκαλιά ρωμαϊκού κτίσματος, πάνω στα οποία θεωρείται ότι μίλησε ο Απόστολος. Είδαμε το φράγμα του Αλιάκμονα.
Παναγία Σουμελά. Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, ανάμεσα από πυκνά δάση οξιάς και βελανιδιάς βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. Μια ιστορία, μια παράδοση και ένας θρύλος αγκαλιάζουν το σύμβολο του Πόντου, την Παναγία Σουμελά. Ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς αυτός που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά, βρέθηκε μετά το θάνατο του Λουκά στην Αθήνα και για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα. Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο (θείος και ανιψιός κάτοικοι και οι δυο Αθηνών). Με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα, οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά (Εις του Μελά-στου Μελά-Σουμελά). Πολύ κοντά στην πόλη της Βέροιας βρίσκεται  η Έδεσσα. 
Έδεσσα. πόλη διάσημη για τους καταρράκτες της  που σχηματίζει ο ποταμός Εδεσσαίος ή Βόδας και περνά μέσα από την πόλη. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην Ελλάδα. Η θέα του καταρράκτη εκπληκτική! Βγάλαμε φωτογραφίες και απολαύσαμε το φανταστικό τοπίο της περιοχής με το καταπράσινο πάρκο και τα αιωνόβια πλατάνια. 
Νάουσα. Σε ξεχωριστή τοποθεσία, με το Βέρμιο να την κoιτάζει από ψηλά και τα δάση του να την περικυκλώνουν, η Νάουσα είναι μια πολύ όμορφη  πόλη. Σε απόσταση μόνο τριών χιλιομέτρων απ' το κέντρο της πόλης υπάρχει το μοναδικό και πολύ γνωστό θέρετρο της Νάουσας, το Άλσος του Αγίου Νικολάου. Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης που παίρνουν ζωή από τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα, και που διατρέχει την πόλη, σχηματίζοντας καταρράκτες. Εντός της πόλης, επισκεφτήκαμε το χώρος θυσίας, όπου υπάρχει το χαρακτηριστικό άγαλμα της Ναουσαίας με το παιδί της στην αγκαλιά, που προτίμησαν να πέσουν από τον γκρεμό στο ποτάμι της Ναούσης παρά να πέσουν στα χέρια των κατακτητών.




Βεργίνα. Έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και γνωστό όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα πέρατα της γης δεν μπορέσαμε να τον επισκεφθούμε λόγω απεργίας των υπαλλήλων. Δυστυχώς! Η ανακάλυψη του Μανόλη Ανδρόνικου, τον Νοέμβριο του 1977, έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο του βασιλιά Φίλιππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στοιχεία για τον Μακεδονικό πολιτισμό. Σε αυτό το ταξίδι περάσαμε όμορφα, συνδυάσαμε και απολαύσαμε!