Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Παραδοσιακό Μοφκιτσάνικο Κρητικό (Σκαλτσούνι)!



Πριν λίγες μέρες ήμασταν με τη Ρένα στο χωριό.  Θυμήθηκα τη μάνα μου και όλες τις άλλες νοικοκυρές του χωριού που πάντα φρόντιζαν να έχουν γλυκό  για τον επισκέπτη, (δύσκολες βλέπετε εποχές δεν υπήρχαν τα έτοιμα). Το μυαλό μου ταξίδευε σε εκείνα τα χρόνια τα παλιά που το χωριό μας έσφυζε από ζωή. Σκεφτόμουν και αναπολούσα. Θυμήθηκα που σχεδόν όλες τις γιορτές έφτιαχναν γλυκά. (Μπακλαβά, Κρητικά, κουραμπιέδες, διάφορα γλυκά του κουταλιού). Κάποια από τα γλυκά αυτά, ήταν μπελαλίδικα και είχαν μια χρονοβόρα διαδικασία για να παρασκευαστούν. Ωστόσο οι γυναίκες εκείνες τα παρασκεύαζαν. Αυτές τις μέρες στο χωριό επισκέφτηκα την κα Ειρήνη  (Ρηνιώ) Κουτσουρούπα και ζήτησα να μου θυμίσει και να μας δώσει τη συνταγή των Κρητικών (Σκαλτσούνια) και η οποία μας την έδωσε με μεγάλη της χαρά. Να είσαι καλά θεια Ρηνιώ!

Εμείς με τη σειρά μας, με μεγάλο ενθουσιασμό την κάναμε και σας την παρουσιάζουμε!




Υλικά για τη ζύμη

Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει).
Η ζύμη όπως φτιάχνουμε το ψωμί.

Υλικά για τη γέμιση

1 κούπα καρύδι για τη γέμιση, λίγο σουσάμι, λίγη κανέλα, λίγη φρυγανιά τριμμένη, 1 φλιτζάνι μικρό  ζάχαρη

Εκτέλεση

 Ετοιμάζουμε τη ζύμη όπως ζυμώνουμε το ψωμί. (Αλεύρι, λίγο αλάτι, και νερό όσο πάρει)

Ανοίγουμε ένα μέτριο φύλλο, κόβουμε το φύλλο με ένα στρογγυλό πιατάκι (πιατέλο) και βάζουμε στο κέντρο από το υλικό της γέμισης μια κουταλιά της σούπας και το πιέζουμε στην άκρη καλά με ένα πιρούνι για να κλείσει. Τρυπάμε το φύλλο με ένα πιρούνι. Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν σε αρκετό λάδι (μπορούν να ψηθούν και στο φούρνο στους 180ο (είναι και πιο υγιεινά).

Για το σιρόπι

4 ποτήρια νερό
 3 ποτήρια ζάχαρη
 100 γραμμάρια περίπου μέλι.
Όταν το σιρόπι δέσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα κρητικά. (όπως τα μελομακάρονα)
 Στη συνέχεια σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε μισό κιλό ζάχαρη άχνη, τα πασπαλίζουμε καλά και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Στο τέλος πασπαλίζουμε καλά να σκεπαστούν με την άχνη και τα κρητικά μας είναι έτοιμα. Καλή επιτυχία!
Kαι ιδού το αποτέλεσμα!